پنل تخصصی با عنوان " نسل جدید تلفنهای همراه 5G ، کاربردها و چالشهای ایمنی تابشی" در ششمین کنفرانس سنجش و ایمنی پرتوهای یونساز و غیر یونساز

پنل تخصصی با عنوان " نسل جدید تلفنهای همراه 5G ، کاربردها و چالشهای ایمنی تابشی" در ششمین کنفرانس سنجش و ایمنی پرتوهای یونساز و غیر یونساز



 

یک پنل تخصصی با عنوان " نسل جدید تلفنهای همراه 5G  ، کاربردها و چالشهای ایمنی تابشی" در ششمین کنفرانس سنجش و ایمنی پرتوهای یونساز و غیر یونساز به میزبانی مرکز تحقیقات تابش دانشگاه شیراز و  با ریاست دکتر رضا فقیهی و دکتر محمد رضا کاردان  و حضور سخنرانان زیر از مجموعه های مختلف برگزار شد.

در این جلسه سخنرانان به ترتیب در مورد موضوع توضیحات خود را ارایه کردند:

 

نام میهمانان نشست

سمت

1

آقای دکتر رحیمی خوش مکانی

دبیر علمی کنفرانس و مدیرکل دفتر حفاظت در برابر اشعه کشور

2

آقای دکتر فرد

مدیرکل دفتر نظارت بر طیف سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی

3

خانم مهندس رحیمی

مدیرکل تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی منطقه جنوب

4

آقای دکتر سید موسوی

مشاور شرکت همراه اول و متخصص سازگاری الکترومغناطیسی

5

آقای دکتر بولوردی

معاون فنی و مهندسی شرکت خدمات ارتباطی ایرانسل

6

خانم مهندس فروردین

رئیس سابق بخش پرتوهای غیریونساز دفتر حفاظت در برابر اشعه کشور

7

آقای دکتر مرتضوی

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز

8

آقای دکتر رضا فقیهی

دبیر علمی کنفرانس و عضو هیأت علمی دانشگاه شیراز

9

آقای دکتر ناصح نیا

رئیس بخش پرتوهای غیریونساز دفتر حفاظت در برابر اشعه کشور

10

آقای مهندس افشار

مدیر ارشد فنی رگولاتوری و متابعت از مقرات شرکت خدمات ارتباطی ایرانسل

11

آقای دکتر کاردان

دبیر کنفرانس و رئیس هیأت مدیره انجمن حفاظت در برابراشعه ایران، قائم مقام ریاست مرکز تحقیقات سلامت و کشاورزی البرز  و  مدیر آزمایشگاه دزیمتری استاندارد ثانویه (SSDL)

12

خانم دکتر سینایی

شرکت کننده از شرکت نوکیا فنلاند

 

 

آقای دکتر رحیمی خوش مکانی بیان کردند با بکارگیری تکنولوژی جدید 5G با توجه به قابلیت ها و توانمندی که در حوزه های مختلف ایجاد می کند مخالف نیستیم، اما با توجه به افزایش استفاده از تابشهای مایکروویو و میلی متری مشکل اصلی در حال حاضر تعیین مقررات و استانداردهایی است که بتوانند ایمن بودن انها را تضمین کنند. اجماع جهانی بروی اثرات پرتوهای غیر یونساز وجود ندارد به طور مثلا در  بعضی کشورها ملاک قرار دادن حدود مربوط به اثرات پرتو روی سیستم عصبی را مناسب تر از اثرات گرمایی دانسته اند. نکته اصلی در خصوص نسل پنجم تلفن همراه، علاوه بر ابهامات در نحوه اثر گذاری آن بر انسان در دراز مدت، مشکلات در حوزه اندازه گیری این میدانها است که متفاوت از نسلهای قبل بوده و باید روش ها و سیستمهای مناسب صورت پذیرد. در نهایت پیشنهاد دادند که در این خصوص می بایست بدون شتابزدگی موضوع راه اندازی این نسل از ارتباطات با هماهنگی همه ارگانهای ذیربط و با در نظر گرفتن ملاحظات ایمنی در برنامه توسعه آن انجام گیرد. در مورد حدود تابش نیز بر استفاده از حدود محدود شده تا حدی که مشکل تکنولوژیک ایجاد نکند تاکید داشتند. 

آقای دکتر فرد ضمن بیان مزایای پیشرفت در زمینه نسل جدید تلفنهای همراه از دیدگاههای کاربردی بیان کردند که با توجه به افزایش پهنای باند توانهای تشعشعی کاهش یافته و همچنین بهبود حساسیت دستگاهها  و همچنین شکل دهی بیم که ناحیه تابشی را فقط محدود به شخص استفاده کننده میکند هر چند میزان استفاده افزایش می یابد اما میزان تابش دریافتی افراد میتواند کاهش یابد.

خانم مهندس رحیمی نیز تاکید کردند از نظر میزان تابش این موارد استاندارد هستند و در حال حاضر هم این موارد با ایستگاههای ثابت و اندازه گیریهای موردی چک میشوند و همچنین در مورد استانداردهای لازم حتما با تایید دفتر حفاظت در برابر اشعه ی سازمان انرژی اتمی ایران کار خواهند کرد.

آقای دکتر سید موسوی نماینده شرکت همراه اول با تاکید بر کاهش میزان تابش به دلیل جهت دهی بیم و عدم پخش عمده تابشها به صورت میدان گسترده تاکید کردند روش اندازه گیری SAR با استفاده از معادله زیست – حرارت Penne تنها روش با متدولوژی علمی سرراست است که قابلیت اندازه گیری دارد و همچنین عمده مخالفتها با این تکنولوژی به دلیل عدم شناخت و بعضی گزاره های غلط است که گسترش پیدا کرده و باعث مخالفت های عمومی در بعضی کشورها شده است.

آقای دکتر بولوردی نماینده شرکت ایرانسل نیز با تاکید بر اینکه تغییر ساختار آنتن یندی و فرکانسها باعث کاهش میزان توان تابشی انها کاهش می یابد و در عمده کشورها هم این نسل تلفن همراه اجرایی شده است و در ایران نیز در مراکز محدود این کار اجرایی شده ولی اجرای کامل تا سال 2024 طول خواهد کشید و همچنین تاکید کردند که این مجموعه اندازه گیریهایی داشته اند که در اندازه گیریهای انها در سایت های نمونه ای که در کشور اجرا شده اند نیز کاهش تابش و محدودیت تابشها در حد کمتر از استانداردها به خوبی دیده میشود. دکتر بولوردی به استفاده از بستر فیبر به جای افزایش تعداد آنتن ها تاکید کردند (این داده ها و روش اندازه گیری در اخر جلسه توسط مهندس افشاری ارایه شدند.) 

سرکار خانم فروردین هم در سخنان خود اشاره کردند که حدود استاندارد شغلی و مردم متفاوت است. این حدود برای همه پرتوهای غیر یونساز تعیین شده است. پرتوهای غیر یونساز فقط پرتوهای رادیویی و مایکروویو نیستند و مثلا شامل پرتوهای نوری هم می شوند. بحث حدود استاندارد فقط در دو مورد نه فقط در ایران بلکه در همه دنیا چالش برانگیز شده است و در مورد سایر پرتوهای غیریونساز چنین چیزی وجود ندارد. دو مورد فوق، یکی تشعشعات ایستگاه های تلفن همراه است و دیگری کابل های برق فشار قوی. چون مردم در کنار اینها زندگی می کنند و اینها را می بینند. در بسیاری از کشورها علاوه بر حد استاندارد پرتوگیری برای مردم، حدود دیگری هم برای مناطق مسکونی دارند و آنها را حدود پیشگیرانه می نامند. در صورتی که در کشور واحد قانونی بخواهد چنین حدی وضع کند، باید بر اساس یافته های مجامع علمی دنیا اقدام نماید و صرفا یافته ها یا حدود پیشنهادی یک یا چند کشور نمی تواند ملاک باشد. به خصوص که سازمان جهانی بهداشت بر استفاده از حدود استاندارد یکسان توسط کشورهای مختلف تاکید کرده است و علت را پیشگیری از نگرانی و سرگردانی ملت ها به دلیل تفاوت حدود در کشورهای مختلف ذکر کرده است. سازمان جهانی بهداشت در حال حاضر حدود ICNIRP را قبول دارد. لذا برای وضع حدود خاص برای داخل منازل مسکونی باید از شتابزدگی ممانعت شود و از حدودی استفاده شود که مورد تایید مجامع علمی شناخته شده جهانی است.

آقای دکتر مرتضوی ضمن تاکید بر لزوم استفاده از تکنولوژی، ضرورت توجه به مبانی حفاظت پرتوی در گسترش 5G مخصوصا امواج میلی متری را مورد تاکید قرار دادند. همچنین ایشان با مروری کوتاه بر روی مقالاتی از افراد بسیار مطرح در سطح بین المللی  تاکید کردند که میزان تحقیقات در مورد خطرات این تکنولوژی هنوز کافی نیست و از این منظر باید با احتیاط برای توسعه تکنولوژی امواج میلی متری در ارتباطات تلفن همراه اقدام کرد. همچنین خاطر نشان کردند که موضوع این تکنولوژی ارتباطی در برخی کشورهای توسعه یافته به شدت با موضوعات سیاسی مخلوط شده است و لذا ما باید در داخل کشور با تامل بیشتری این مساله را رصد کرده و استانداردهای ملی لازم را تدوین نماییم.

در ادامه آقای دکتر فقیهی از سازمان تنظیم مقررات سوال کردند در مورد میزان فعلی تابشهای پخش شده در محیط شهری و پیش بینی میزان افزایش انها توضیح بدهند.

آقای دکتر فرد توضیح دادند که در اندازه گیری فعلی که در دسترس همه هست هیچ مورد افزایش سطح دیده نمیشود و همه موارد کمتر از سطوح استاندارد است.

آقای دکتر رحیمی در این رابطه توضیح دادند نسل جدید هنوز در کشور اجرای نشده و نمی توان در خصوص افزایش تششعات ناشی از آن اظهار نظر کرد ولی در سالیان گذشته اندازه گیری های دراز مدت مقداری افزایش ولی در چارچوب حدود تعیین شده را نشان میدهد.

خانم مهندس رحیمی هم توضیح دادند که ضمن تبعیت سازمان تنظیم مقررات به استانداردها و ارایه داده های اندازه گیری به سازمان انرژی اتمی تاکید کردند که ایمنی بسیار مهم است ولی مقررات سخت گیرانه باعث استفاده از مسیرهای غیر قانونی برای انجام ارتباطات است و باید به این نکات امنیتی هم توجه نمود.

در ادامه دکتر ناصح نیا توضیح دادند که تا سال 1393 مقدار تابشها در منازل در 90 درصد موارد زیر یک میکرووات بر سانتی متر مربع بوده است اما الان 70 درصد این گونه است و مقدار انها افزایش پیدا کرده است. نکته دیگر اینکه ساختار کشور ها و موضعات حقوقی در کشورها متفاوت است لذا مقررات باید ملی باشد و متناسب با شرایط بومی و فرهنگی کشور تعیین گردد.

آقای  افشار نماینده ایرانسل میزان نتایج اندازه گیریها را بسیار محدود دانستند و سخت گیریها را عامل احساس عدم امنیت مردم میشود و باعث مخالفت بدون اگاهی انها با این موارد تکنولوزی میشود. 

آقای دکتر مرتضوی با ارایه یک شکل شبیه سازی شده اشاره کردند که جذب امواج میلی متری تنها در سطح پوست و تا عمقی بسیار کم خواهد بود و لذا SAR در این ناحیه کوچک می تواند بسیار بزرگتر از SAR در تکنولوژی های مخابراتی همراه قبلی باشد و این موضوع می تواند به معنای میزان اثرات موضعی شدیدتر نسبت به 4G باشد.

آقای دکتر کاردان در ادامه پرسیدند اگر در توصیه های ،ICNIRP شکی وجود دارد در مورد توصیه ها و حدود تعیین شده توسط  WHO به عنوان یک سازمان بین المللی معتبر  چه نظری دارید؟ گفتید که علاوه بر اثرات حرارتی اثرات روی سیستم عصبی هم باید لحاظ شود حالا با توجه به اینکه امواج میلی متری برد و عمق نفوذی کمی دارند تاثیر روی سیستم اعصابی را چگونه توجیه میکنید و توضیح میدهید؟

دکتر رحیمی خوشمکانی ضمن تاکید بر برخی ابهامات در ساختار، منابع و ارتباطات کمیته  ICNIRP اعلام نمودند که باید با توصیه های انها با احتیاط رفتار کرد. همچنین با توجه به اهمیت بسیار بالای ارتباطات در حوزه های استراتژیک، اثر موضوعات سیاسی و اقتصادی در  نتایج بعضی از مقالات علمی را مهم دانست و تاکید بر احتیاط و حرکت با احتیاط به سمت توسعه این تکنولوژی داشتند.

آقای دکتر عظیم فرد تاکید بر تکیه بر استانداردهای جهانی داشتند و تاکید کردند که با تخمین مقدار تابش انتنهای 5G میتوان متوجه شد که تابشهای یک مودم منزل بیش از توان انتنهای نسل جدید است.

دکتر مرتضوی تاکید کردند که در مورد امواج میلی متری علاوه بر تابش دریافتی از ایستگاه های پایه ای، تابش دریافتی از گوشی نیز باید مورد بررسی قرار گیرد چرا که بر خلاف ایستگاههای پایه ای، گوشی ها معمولا بسیار نزدیک به بدن بوده و می توانند ریسک بزرگتری داشته باشند.

دکتر فرد تاکید کردند که گوشیها هم با سیگنال ضعیفتر کار میکنند و افزایش در SAR نخواهند داشت و همه تلفنهای ورودی به کشور از این جهت با استاندارد مطابقت خواهند داشت.

دکتر سید موسوی بر این موضوع تاکید کردند که عمده کاربرد این نسل تلفن همراه در انتقال داده ها بین ماشین ها است و هیچ انسانی به ماجول 5G  نچسبیده است و همچنین باید توجه کرد این تکنولوژی تاثیر بالایی در افزایش GDP خواهد داشت که قابل چشم پوشی نیست.

خانم دکتر سینایی از شرکت نوکیا تاکید کردند که این تکنولوژی بسیار ضروری است و چنانچه در توسعه آن تاخیر کنیم به طریق دیگر این خدمات توسط مراکز دیگر تامین میشود و این برای کشور خطرناک است .

آقای دکتر رییسعلی تاکید کردند که باید استانداردها ملی باشد و در اندازه گیری ها باید به کل پرتوهای غیریونساز توجه کرد.

در جمع بندی هم مهندس افشار تاکید کردند که اندازه گیریهای بین المللی و ملی مقدار کم تابشها را از آنتنهای این نسل را نشان داده است.

دکتر رحیمی خوشمکانی مدیرکل دفتر حفاظت در برابر اشعه سازمان انرژی اتمی ایران تاکید کردند جهت بررسی توجیه پذیری ابتدا باید ریسکهای مرتبط در این حوزه تعیین شوند و پیشنهاد نمودند نقشه راه تهیه شده توسط سازمان تنظیم مقررات در خصوص 5G بازبینی گردد و پیوست ایمنی نیز برای آن تهیه گردد و دکتر فرد هم از این موضوع استقبال کردند. 

دکتر سید موسوی پیشنهاد ایجاد یک اتاق فکر برای ارزیابی دقیق تر این مسئله داشتند. . دکتر مرتضوی نیز با اشاره به اینکه تابشهای رادیوفرکانس بر خلاف پرتوهای یونساز تولید شده توسط بشر، تمام آحاد جامعه را هر روز تحت تاثیر خود قرار می دهد،  به سخت گیری بیشتر در تدوین استاندارهای حفاظت پرتوی در این حیطه معتقد بودند.

در جمع بندی جلسه دکتر فقیهی تاکید کردند که نیاز به این تکنولوژی توسط همه به رسمیت شناخته شده است و نیاز به بررسی بیشتر و محاسبات ریسک می تواند برای تصمیم گیری به ما کمک کند و مرکز تحقیقات تابش دانشگاه شیراز آمادگی قبول مسئولیت این اتاق فکر را دارد.


آخرین اخبار

آغاز به کار انجمن دانش آموختگان مهندسی مکانیک دانشگاه شیراز
آغاز به کار انجمن دانش آموختگان مهندسی مکانیک دانشگاه شیراز
به اطلاع می رسد به منظور تکمیل اطلاعات دانش‌آموختگان و ایجاد ارتباط موثر بین دانش‌آموختگان رشته مهندسی مکانیک دانشگاه شیراز، انجمن دانش آموختگان مهندسی مکانیک دانشگاه شیراز تاسیس گردید. از این رو جهت ایجاد ارتباط بهتر و اطلاع‌رسانی برنامه‌های بعدی،...